dijous, 4 de juny del 2009

Fins que no es “demostri” el contrari

Si una persona és al carrer tirant –posem un exemple a l’atzar- aneguets de goma, i no hi ha ningú més que tiri aneguets de goma, i a mi em buida un ull un aneguet de goma, representa que jo haig de respectar la presumpció d’innocència del qui tirava aneguets de goma? Es que a mi aquestes argúcies legals em desconcerten, francament... (Perquè és això el que he sentit per la radio: que s’ha de respectar la “presumpció d’innocència” dels que tiren aneguets de goma!)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

miri-s'ho a l'inrevès: vostè és tot sola al carrer, passa algú, aquest algú té mal a un ull i de cop diu que ha estat vostè. l'acusa a vostè. se suposa que no ho arreglaran entre vostès dos perquè aleshores sempre guanyaria el més fort. per tant, recorren a un tercer. però aquest tercer no hi era. és la paraula de vostè (i vostè sap que no tirava aneguets de goma, però la tercera persona no) contra la paraula de la persona que diu que vostè li ha tirat un aneguet de goma. aquella tercera persona, aleshores, buscarà testimonis, proves balístiques i ornitològiques, etc. però mentrestant suposo que vostè entendrà perfectament que no la fiquin a la garjola, que no la torturin per aconseguir una confessió, etc. perquè sempre és més greu tancar un innocent que no deixar solt un culpable (si no és per altra cosa, almenys pel fet que el culpable mai no sabem realment si serà reincident; i del que es tracta és d'evitar que la cosa es repeteixi).
entenc que vostè, però, està fent aquí una metàfora; bastant incompleta si no indica que potser qui tira aneguets de goma és un agent de l'ordre. aleshores podria haver de considerar que potser el fet de considerar pressumptament innocent la força de l'ordre valdrà per després, partint de la base de considerar pressumptament innocent la persona que potser llençava papereres (pressumpció a la qual potser ha començat per faltar la persona que llençava aneguets de goma), arribar a la conclusió que la força de l'ordre es va extralimitar.
cosa que sempre fan les forces de l'ordre, per cert.
doncs això.
és que vaig estudiar Dret.
una abraçada,
p.c.

Clarissa ha dit...

Puc saber quantes carreres tens? Em pensava que havies estudiat literatura comparada!