dilluns, 7 de setembre del 2009

El dia que ens puguin vendre merda a preu d’or

En el darrer post discutia la forma. En aquest discutiré el contingut del llibre del Sr. Pollan, El detective en el supermercado. Ell diu que els aliments barats, una característica de la nostra època, que són produïts industrialment, refinats i processats, són dolents per la salut. Això és veritat. Però el que sembla que estigui a punt de dir i que no arriba a dir és que gràcies als aliments barats de baixa qualitat s’alimenta a molta més gent. Que quan els aliments no eren tan refinats i processats, i eren millors per la salut, la majoria de gent passava gana. La majoria de gent que hi havia al món, al nostre món, no tenia accés a aquells aliments no refinats ni processats que eren tan bons per la salut. El que vull introduir és mateix concepte de que vaig parlar quan vaig dir que quan vota tothom, votar no té cap valor. Quan s’ha d’alimentar a molta gent que no pot pagar gaire pels aliments, els aliments són de baixa qualitat. Si vivíssim fa dos-cents anys no menjaríem aquests aliments no refinats ni processats millors per la salut dels que mengem ara, això ho farien els rics: els pobres, els assalariats, passaríem gana. O sigui que sí, té raó, mengem merda. Però el que no diu és que si no ens donessin merda (dic les grans companyies agroalimentàries, no cap poder fantasma), doncs dic que si no fos tan rentable que ens donessin merda, no ens donarien res; passaríem gana. Només celebro que la humanitat hagi estat capaç d’evolucionar fins al punt en que hi hagi classes de pobres que mengin tres cops al dia.

(En el fons, hauríem d’estar agraïts del fet que posin a la nostra disposició pilons d’aliments barats que poden provocar-nos càncer i colesterol. Aquesta idea de que els humans de classe baixa tenim dret a tenir una vida llarga i sana és una idea estrafolaria que no sé d’on deu haver sortit i que no entenc com han permès que se li fiqués el cap a la gent... la gent no rica, vull dir)

(Una vegada, en un congrés d’inventors, un advocat expert en propietat intel·lectual va dir: “puc ajudar a qualsevol a explotar el seu invent si no està relacionat amb cap d’aquestes àrees: alimentació, automobilística, o farmàcia. Algú té alguna idea de per què va dir això? Com es relaciona aquesta frase amb la resta del post?)